Star Trading LED ljuskällor

 

v50_landing.jpg

LED (Ljus-Emitterande Diod) är en modern teknik för att producera ljus med elektricitet.

Tekniken erbjuder många fördelar såsom:

Spara energi
LED-lampor är det mest energieffektiva alternativet på marknaden för konsumentbelysning. Med samma mängd ljus sparar du ca 85% energi jämfört med glödlampor.

Längre livslängd
Du sparar pengar på sikt genom minskade underhållskostnader och färre ersättningslampor. Dessutom innebär den längre livslängden mindre elektronikavfall. LED lampor håller i många år och är dessutom mindre känsliga för vibrationer och stötar.

• Tänds direkt

• Tål kyla

• Inget kvicksilver

• Ingen strålande värme (IR-strålning)

 

Nya regler för lampor

Vad händer?
EU:s Ecodesign-direktiv innebär att gamla, ineffektiva ljuskällor såsom glödlampor fasas ut och förbjuds. Förbudet innebär att man inte får tillverka inom eller importera till EU. De lampor som finns i lager hos tillverkare, butiker och privatpersoner får dock fortfarande säljas och användas. Samtidigt införs kvalitetskrav och ny energimärkning på ersättarna.

Varför?
De nya reglerna har tillkommit på goda grunder. Av din hushållsel går i genomsnitt 25% till belysning. Inom hela EU kommer de nya reglerna att årligen spara mer elektricitet än Danmark förbrukar idag.

regler.jpg
 

Ljus mäts i lumen - inte Watt

kwh.jpgWatt (W) mäter endast energiförbrukningen och säger ingenting om hur mycket ljus en lampa ger. En 40W glödlampa och en 7W LED-lampa avger ungefär lika mycket ljus men LED-lampan har en väsentligt lägre elförbrukning.

 

lumen.jpgLumen (lm) är ett mått på det totala ljusflödet från en lampa, d.v.s. mängden ljus lampan avger i alla riktningar. Lumen är det mest relevanta måttet för rundstrålande lampor, men talar inte om hur mycket energi en ljuskälla förbrukar.

 

candela.jpgCandela (cd) mäter ljusstyrkan i en viss riktning och är mest relevant för riktade ljuskällor. Om två reflektorlampor har samma ljusstyrka i candela så kommer lampan med störst spridningsvinkel att avge högst lumen.

 

vinkel.jpgSpridningsvinkeln brukar anges för riktade ljuskällor (reflektorlampor) och berättar om bredden på ljuskäglan.

 

 

kelvin.jpgKelvin (K) ) anger ljusets färg eller "färgtemperatur". Lägre Kelvin-grader innebär ett varmare sken. Allt under 3000K brukar kallas varmvit och en glödlampa har en färgtemperatur på ca 2700K.

 

 

RA.jpgFärgåtergivning (Ra) ) är ett mått på hur bra ljuset återger färger hos belysta objekt. Ra 100 är det högsta möjliga.

 

 

dimmer_compatible.jpgDimmer-kompatibla - LED-lampor kan ljusregleras med många vanliga dimmers. För bästa resultat bör du kontrollera att lampan och dimmern passar bra ihop. Du hittar alltid en aktuell lista på vår sida Att dimra LED.

 

Minska energiförbrukningen – inte ljusmängden

Mycket ljus (lm) till låg energiförbrukning (W) innebär en energieffektiv ljuskälla med högt ljusutbyte (lm/W). Som ett mått på detta finns energiklasser där A++ är den högsta. Samtliga LED-lampor i denna broschyr håller energiklass A.

Många är vana vid att felaktigt betrakta glödlampors elförbrukning (W) som ett mått på deras ljusflöde. Tabellen visar hur du i vissa fall kan översätta ljusflöde i lumen hos en LED-lampa till motsvarande W-tal hos traditionella glödlampor.

energi_watt_lumen.jpg


 

Livslängd och kvalitet

LED-lampor som används på rätt sätt håller i många år, dock tappar de en del av ljusflödet med tiden. Den livslängd som anCE.jpgges på förpackningarna skall ses som ett slags medelvärde och inte en garanti.

Självklart är alla lampor i denna broschyr CE-märkta och uppfyller säkerhetskraven från gällande standarder.

recycle.jpg

Återvinn alla dina lampor
När en LED-lampa går sönder behöver du inte vidta några särskilda åtgärder. LED-lampor innehåller inget kvicksilver och behöver därför inte sorteras bland lysrör. Däremot kan de återvinnas och skall därför, precis som vanliga glödlampor, källsorteras som elektronikskrot.

LED kan användas utomhus
LED-lampor tål kyla bra och kan därför användas utomhus året runt i godkända armaturer (IP44). Däremot försämras livslängden under för stark värme och de är därför inte lämpliga i specialapplikationer som t.ex. i en bastu.

Så väljer du rätt lampa

1. Sockel
Välj rätt sockel som passar till din armatur sockel.jpg

2. Ljusstyrka
Välj ljusstyrka efter ditt behov. Rundstrålande lampor väljer du efter lumen. På riktade lampor kan du också titta efter candela och spridningsvinkel.

ljusstyrka.jpg

3. Form och storlek
I många fall är formen en ren smaksak, men i vissa fall krävs en viss form för att lampan skall få plats eller för att lampskärmen skall kunna fästas på lampan. Lampans höjd och bredd anges på förpackningen, i webshopen och i vår broschyr.

form_storlek.jpg

egenskaper.jpg

4. Egenskaper
Välj en dimmer-kompatibel lampa om du vill kunna ljusreglera den eller om armaturen har inbyggd dimmer.

Färgtemperatur (Kelvin) kan du välja efter smak. Välj lägre Kelvin för ett varmt, mysigt sk en eller högre för ett klart, piggare sken.

LED tekniken möjliggör också egenskaper som traditionella glödlampor aldrig har haft, t.ex. inbyggd ljussensor eller färgväxling.