Ljusstakar

Min ljusstake fungerar inte/tänds inte:

Prova att försiktigt bända upp kontaktblecken i lamphållaren. OBS! Glöm ej dra ur strömkabeln innan detta görs. Kontrollera så alla lampor är åtskruvade och ser hela ut. Byt ut lamporna, var noga med att köpa nya lampor som passar just din ljusstake.

Kan jag sätta LED-lampor i en ljusstake med vanliga lampor?

Ja – vi har en universal-LED som heter 300-95 som passar till ljusstakar med 4-25 ljuskällor (lampor). OBS! Du kan inte blanda LED-lampor och vanliga lampor i samma ljusstake.

Kan jag sätta vanliga lampor i en LED-ljusstake?

Nej

Solcellsprodukter

Min produkt lyser inte/väldigt svagt, vad kan jag göra?

Det kan hända att batterierna har laddats ur i sin förpackning innan man ska använda dom, om så är fallet måste dom laddas upp innan produkten tas i bruk. För att batterierna ska få en så bra start som möjligt så bör de laddas ca 36h innan man använder produkten.

Gör så här:

Sätt på "ON"-knappen, lägg ut produkten i solen. På kvällen sätter du den på "OFF". När produkten fått ca 36h sol kan du låta ON-knappen vara på hela tiden (den kommer då att börja lysa när det blir mörkt). Solcellsprodukter behöver sol för att fungera optimalt. Används dem på norra sidan av huset eller om dom hamnar i skugga större delen av dagen kommer tiden dom lyser när det blir mörkt att vara kortare än om man ex. placerar dom på södersidan av sitt hus eller mitt på trädgården där dom får sol hela dagen. Solcellsprodukter fungerar optimalt under perioden April – September.

Ju kortare dagarna sedan blir på hösten, ju sämre kommer dom att laddas upp och ju kortare tid kommer dom att lysa. När våren kommer och dagarna blir längre kommer batterierna att laddas bättre igen och dom kommer att kunna användas fullt ut. Prova byta batterier. Vi rekommenderar att man byter batteri inför varje säsong, tänk på att batteri är en färskvara. Vilket batteri som du kan byta till står på vår hemsida på respektive produkt samt på baksidan av produktförpackningen.

Kontrollera så att solcellspanelen inte är smutsig, rengör den gärna några gånger under säsong med en fuktig trasa (OBS! använd endast vatten för rengöring).

Vid köp av uppladdningsbara batterier till våra produkter är det viktigt att batterierna man använder har den volt (V) och den kapacitet (mAh) som vi specificerat i produktinfon till respektive produkt.

Batterispänningen (Volt) är det viktigaste värdet man behöver ha koll på för att produkten ska fungera felfritt. Använder man ett batteri med högre spänning (V) än vad produkten är avsedd för, riskerar man att produkten går sönder eller t.o.m. blir farlig.

Sätter man istället i ett batteri med en lägre spänning, finns risken att produkten inte fungerar riktigt som den ska. (I de flesta fall går det dock utmärkt att till exempel ersätta ett 1,5V batteri med ett 1,2V.) Våra solcellsprodukter och uppladdningsbara batterier är producerade med rätt batterikapacitet för att fungera optimalt gällande uppladdning/urladdning.

Slingor

Jag har en slinga med integrerad ljuskälla, går det att byta lampan?

Om slingan har utbytbar lampa framgår detta på kartongen samt under respektive produkt på vår hemsida.

Slutar slingan fungera helt om en lampa går sönder?

Har slingan LED-ljuskälla så slocknar endast den ljuskälla som är sönder, i övriga fall slocknar alla lampor när en lampa går sönder.

Granar

Min gran ser inte ut som på bilden när jag packat upp den. Varför?

När man tar fram en gran från kartongen så är det mycket jobb kvar för att få den ”piffad”. Vårt råd är att göra följande:

Ta ur alla delar ur kartongen, lägg de i ordning på golvet, toppen, mellandelen, bottendelen, foten, transformator/kablar (om det är en gran med slinga fastsatt). Sätt ihop foten först, gör gärna detta på ett bord. Sätt i den nedersta delen i foten, skruva fast alla skruvar ordentligt mot stammen, gör detta lite i taget så att granen står rakt. Börja ”piffa” det nedersta grenvarvet, (är det en gran med paraplyupphängda grenar så använd gärna ett snöre för att binda upp de grenar som inte ska ”piffas”). För att ”piffa”, börja innerst vid stammen och ta varje kvist för sig, dra ut kvistarna så att de blir raka och går uppåt-framåt. Var extra noggrann på de yttersta kvistarna på varje gren, det är dessa som kommer att synas mest och här behöver man lägga lite extra tid. Efter att nedersta grenvarvet är klart kan man sätta ner granen på golvet för att montera och ”piffa” resterande. Fortsätt så med samtliga grenvarv, en rad i taget.

Länk till vår monteringsguide för granar

Jag har köpt en gran med belysning. Kan jag byta lampor i slingan som sitter i granen om en lampa går sönder?

Nej det går inte men LED har en väldigt lång livstid så slingan kommer förhoppningsvis att  hålla i många år framöver.

Ljuskällor

Det går inte att dimra min ljuskälla trots att det står att den är dimbar?

Att dimra en LED-lampa ställer lite andra krav på din dimmer än när du dimrar en traditionell glödlampa. För att göra det så enkelt som möjligt för dig att hitta rätt kombination av LED-lampa och dimmer har vi genomfört rigorösa tester av de vanligaste dimrarna på marknaden. Både listan på dimrar och LED-lampor fylls på kontinuerligt så kika gärna in ofta för att få den senaste informationen. Se vår FAQ LED för mer information.

Sensorlampor

Varför lyser min sensorlampa hela tiden?

Sensorlampan är beroende av dagsljuset för att fungera. Se till att lampans sensorer inte är blockerade av exempelvis armaturen. Sensorlampan påverkas normalt sett inte av ljuset från andra LED-ljuskällor eller lysrör, men en tänd glödlampa i närheten kan få sensorlampan att slockna.

Allmänt

Det står att produkten är för utomhusbruk, kan jag ha den inne också?

Ja, bortsett från solcellsdrivna produkter kan alla våra utomhusprodukter användas inomhus.

Produkten går på batteri men mina passar inte i batterihållaren.

Beroende på fabrikat och kvalité på batteri så kan ett batteri skilja sig något i storlek.  När vi testar våra produkter så görs detta med Panasonic-batterier.

Jag har satt i uppladdningsbara batterier i min produkt men de håller inte lika länge som vanliga. Varför?

Ett uppladdningsbart batteri har normalt sett inte lika mycket kapacitet som ett vanligt varpå de laddas ur fortare.

Jag har köpt produkter ur samma produktserie men de har olika färg på LED-ljuset, varför?

En produktserie / familjeserie har oftast utseendet som gemensam nämnare till exempel en låga på ett vaxljus eller en skärm på en slinga/dekoration, däremot kan LED färgen variera. Vår tanke är att det är utseendet som gör att produkten ingår i en produktserie inte LED färgen. En viss variation i LED ljusets färg mellan olika exemplar är normalt. LED-ljusets färg kan också förändras något över tid samtidigt som de tappar i ljusstyrka. Om du sätter en nyinköpt produkt bredvid en äldre av samma typ kan du därför uppleva en något större skillnad. Produkter med olika produktionstider kan också variera i LED färg. Detsamma gäller när produkten drivs av batteri, ett svagt batteri ger ett annat sken än ett starkare batteri.