Vi hjälper dig att hitta rätt ljuskälla!

Det finns många sorters ljuskällor och ibland kan det vara svårt att välja rätt. Här kommer en guide för att göra det lite lättare för dig att hitta det du behöver och som ger det ljussken du vill ha. 

Star Trading har ett av marknadens bredaste sortiment av LED lampor och här hittar du alla typer och former – allt från vanliga lampor till klotlampor och päronlampor, smarta lampor med inbyggda funktioner, spotlights och snygga dekorationslampor. Alla våra lampor har gemensamt att de ger mycket ljus utan att ge mycket värme, med andra ord - de sparar energi! De tänds också direkt, utan någon irriterande fördröjning och de tål kyla. Dessutom har de en väldigt lång livslängd!  

LADDA NER LAMPGUIDEN

Rätt ljus för rätt syfte

Olika lampor ger olika ljus. Du behöver också olika ljus för olika syften. Ska du mysa till det eller behöver du en stark lampa för att se när du målar? Avgörande är dels hur mycket ljus lampan ger, vilket mäts i lumen, ju högre lumen desto starkare ljus. Det andra du behöver ha koll på är ljusets temperatur, som mäts i Kelvin. Ju lägre Kelvin desto varmare ljus medan ett högt Kelvintal på 3-4000 ger ett kallt, vitt ljus.

ljus dekoration 40x40.jpg Dekorationsljus
  Här är det viktigast hur lampan ser ut, inte att lysa upp rummet. En dekorativ ljuskälla ger ett behagligt varmt och mjukt sken samtidigt som lampan är vacker att titta på utan att bländas. 
30-200 lumen (lm) 
1800-2700 Kelvin (K)
ljus stämning 40x40.jpg Stämningsljus
  Ljuskällan lyser upp svagt och ger fin stämning till rummet. Vill du ha ett varmt sken väljer du ett lägre Kelvintal. 
220-360 lumen (lm 
2200-2700 Kelvin (K)
ljus allmän 40x40.jpg

Allmänljus

  Ett allmänljus ger en ljusmängd som lyser upp ett rum. Ofta kompletterar man med dekorations- och stämningsljus för att skapa en behaglig rumsmiljö. 
400-500 lumen (lm) 
2700-3000 Kelvin (K)
ljus arbets 40x40.jpg

Arbetsljus

  Ett arbetsljus är en riktad ljuskälla som ger en bra punktbelysning, till exempel vid ett skrivbord eller i ett kök. Behöver du bra färgåtergivning välj en lampa med högt Ra-värde.  
806-1520 lumen (lm) 
3000-4000 Kelvin (K)

 

Välj rätt sockel

Den lampa du väljer måste ha rätt sockel. Det finns en rad olika socklar och här väljer du den som passar till din armatur.

Välj rätt form på ljuskällan

Vilken form en lampa har är oftast en ren smaksak. I vissa fall krävs dock en viss form för att lampan skall få plats eller för att en lampskärm ska kunna fästas på lampan. Lampans höjd och bredd anges alltid på förpackningen. 

Olika sätt att få dimmereffekt

Kompatibla LED-lampor kan ljusregleras med många vanliga dimmers. För bästa resultat bör du alltid på förhand kontrollera att lampan och dimmern passar ihop. Det gör du enklast med våra dimmertabeller.

Dimra utan dimmer

Ett annat sätt att dimra utan dimmer är att använda lampor med inbyggd dimmer, s.k. 3-stegs dimbara lampor. Ljusstyrkan regleras enkelt genom antal tryck på lampans strömbrytare eller väggkontakten. Läs mer om 3-stegs dimning i vår guide.

Ljusstyrka mäts i lumen

Förr pratade man alltid om lampor i Watt (W). Men faktum är att Watt  säger inget om hur mycket ljus en lampa ger utan anger enbart energiförbrukning. Som exempel ger en 40W glödlampa och en 6W LED-lampa ungefär lika mycket ljus men LED-lampan har alltså en väsentligt lägre elförbrukning. Nuförtiden anger man istället ljusstyrka i lumen (lm). Lumen är måttet som beskriver hur mycket ljusflöde en ljuskälla ger. Genom att ange ljusflödet i lumen kan man direkt jämföra lampornas ljusstyrka. Lumenvärdet anger mängden ljus lampan avger i alla riktningar och är det mest relevanta måttet för rundstrålande lampor. Men det säger ingenting om hur mycket energi en ljuskälla förbrukar. 

kelvinskala.jpg

Mått & enheter för ljus

Ljusets temperatur mäts i Kelvin

Kelvin (K) anger ljusets färg eller ”färgtemperatur”. Ju lägre Kelvin-grad ju varmare sken. Allt under 3000K brukar kallas varmvitt. En glödlampa har en färgtemperatur på ca 2700K. Välj ett varmare ljus för stämningsbelysning och kvällstid, och ett kallare ljus för arbete och dagtid.

 

Färgåtergivning 

Färgåtergivning (Ra) är ett mått på hur bra ljuset återger färger hos belysta objekt. Ra 100 är det högsta möjliga.  

 

Spridningsvinkel 

Spridningsvinkeln brukar anges för riktade ljuskällor (reflektorlampor) och anger bredden på ljuskäglan. 30° till 40° är vanligast men både smalare och bredare förekommer, för olika användningsområden.

 

Ljusstyrka i en viss riktning mäts i Candela

Candela (cd) mäter ljusstyrkan i en viss riktning och är mest relevant för riktade ljuskällor. Om två reflektorlampor har samma totala ljusflöde i lumen så kommer lampan med minst spridningsvinkel att ha högst ljusstyrka i candela eftersom den koncentrerar ljusflödet mer.