Kom igång med solcell!

Solcellsprodukter finns i olika varianter, allt ifrån funktionella och tekniska spotlights med hög lumen till stämningshöjande dekorationsfigurer och passar fint i de flesta utemiljöer.
Alla solcellsprodukter behöver sol för att fungera och de är gjorda för utomhusbruk. För att få maximal laddning behöver produkten exponeras för så mycket sol som möjligt under dagen. Då lyser den fint och länge under de mörka timmarna. I en solcellsprodukt sitter ett eller flera batterier. Det är dessa som laddas upp med hjälp av solen.

LADDA NER SOLCELLSGUIDEN

Miljövänligt

All energi som behövs för att driva den energisnåla LED-belysningen kommer naturligt från solen.

Enkelt

Varken el eller kablar behövs.

Praktiskt

Den inbyggda ljussensorn tänder och släcker ljuset automatiskt.

Hög lumen ger starkare ljus

Vissa solcellsprodukter ska skapa en mysig stämning och vara dekorativa i trädgården. Dessa har en lägre lumen och passar perfekt till sommarpartyt eller som trädgårdsdekoration. Andra produkter har en mer uttalad funktion och är mer tekniskt avancerade. Dessa har en högre lumen och ger ett starkare sken som kan lysa upp en t.ex. fasad eller gångväg. 

Rätt placering av solcellsbelysning

Solcellspanelen behöver riktas mot solen för att få maximal effekt. Tänk på att annan belysning, såsom gatubelysning eller fast belysning, inte får lysa på panelen eftersom solcellslampan då tror att det är ljust och inte lyser även om det är kväll. Vid leverans sitter ofta en skyddsfilm på solcellspanelen. Ta bort den för att få full laddning.  

Smarta funktioner för bekvämt användande

Alla solcellsprodukter har inbyggt skymningsrelä, vilket gör att produkten tänds då det börjar mörkna och släcks när det ljusnar. En annan smart funktion som vissa av solcellsprodukterna är utrustade med är rörelsesensor. När sensorn känner av rörelse, ökar ljusstyrkan under en kort tid, för att sedan minska till en lägre ljusstyrka eller helt slockna beroende på modell. Bekvämt och enkelt! 

Laddning & brinntid

Solcellsproduktens batteri laddas av solen. För bäst effekt, byt batteri efter varje säsong. En enkel solcellsprodukt med en enstaka lysdiod lyser efter bara några timmars uppladdning medan en mer avancerad produkt med högre lumen behöver fler soltimmar och stark direkt sol för att få optimal laddning. Ta även bort skyddsfilmen som kan sitta på solpanelen. Lampans brinntid är beroende av ljusstyrkan. En lampa med högre lumen som lyser starkare förbrukar mer energi än en med lägre lumen som lyser svagare. Självklart kan solcellsprodukter vara kvar ute även under vintern. De kommer fortfarande att lysa, men mindre och kortare tid ju mörkare det blir. 

Var rädd om batteriet så håller det länge!

Ge batteriet en bra start genom att ladda maximalt innan du använder produkten. Sätt på ”ON” och låt panelen ligga i solen. Stäng av på kvällen för att undvika att batteriets kapacitet förbrukas. Upprepa detta ett par dagar, gärna totalt 36 timmar. Produkter som saknar on/off-knapp har en liten skyddsfilm. När den tas bort aktiveras batteriet. För att få maximal laddning behövs några soliga dagar men produkten behöver inte stängas av på natten. 

Star Trading Uppladdningsbara batterier banner.jpg

Ta hand om din solcellsprodukt

För att kunna njuta av din solcellsprodukt under många säsonger, finns några enkla saker som förlänger livslängden. Tänk på att torka av och rengöra panelen några gånger under säsong. Använd en noga urvriden och mjuk trasa, inga rengöringsmedel utan endast ljummet vatten. Se regelbundet över batterihållaren och avlägsna eventuell korrosion. Byt gärna batteriet efter en säsong. Använd endast uppladdningsbara batterier av rätt typ och med rätt V/mHa. Du kan behålla din produkt ute året runt men för bästa hållbarhet rekommenderas att förvara produkten inomhus under vinterperioden. Rengör den då och plocka ur batterierna. 

Vanliga frågor & svar

Hur länge lyser produkten på en laddning? 

Vid optimal laddning lyser den ca 5-6 timmar. Brinntiden påverkas av ljusstyrkan (lumen) och eventuella andra funktioner. 

Varför lyser min solcellslampa bara en kort stund?

Brinntiden beror på hur mycket sol den fått samt konditionen på batteriet.  

Varför lyser inte min solcellsbelysning?

Kontrollera att batteriet inte hoppat ur sitt läge. Lyser den fortfarande inte – ge den en ny grundladdning eller byt batteri.  

Solcellslampan blinkar och lyser inte stadigt

Ofta beror detta på att produkten inte har tillräcklig laddning och uppstår ofta på vintern. Stäng av produkten tills solen lyser starkare igen.